Is je koffie (te) bitter? Zo breng je jouw koffie in balans.

Is je koffie (te) bitter? Zo breng je jouw koffie in balans.

Ken je dat? Je neemt vol verwachting een slok koffie, om vervolgens overrompeld te worden met een bittere smaak. Je koffie is zo bitter, dat het zelf in combinatie met melk niet te neutraliseren is. Hier lees je hoe je van je bittere koffie weer een heerlijke koffie maakt. 

1. Dit is de reden dat je koffie bitter smaakt

Smaakt jouw koffie (opeens) bitter? Dan is je koffie volledig uit balans. Dit kan komen door de kwaliteit van water, een vieze koffiemachine, koffiebonen van slechte kwaliteit of overextractie. Guess what? Welke reden het ook heeft, het is super makkelijk om van je bittere koffie af te komen. 

2. Bittere koffie door te heet water

Zet je filterkoffie of koffie met bijvoorbeeld een Chemex? Als je het water volledig laat koken voordat je het opgiet is er grote kans dat je de koffie aan het verbranden bent. Het water is dan te heet en de koffie krijgt hierdoor een bittere smaak. De aanbevolen watertemperatuur is 92 en 96 graden. 

Gebruik je een espressomachine en vind je jouw koffie te bitter? Check dan eens de watertemperatuur. Staat de temperatuur hoog ingesteld? Pas de temperatuur aan en proef het verschil. Dit kan niet bij elke pistonmachine of volautomaat, maar vaak wel. Om je koffie in balans te krijgen, moet je meten, proeven en experimenteren.

3. Een vieze koffiemachine zorgt voor bittere koffie

Het is heel belangrijk om je koffiemachine regelmatig schoon te maken. Wanneer je trouw je machine onderhoud, zorg je voor een betere koffiekwaliteit. Zo zet je iedere dag een heerlijke kop koffie. 

Als er restjes koffie achterblijven krijg je ongewenste smaken. Het resultaat? Bittere koffie. Kan je je niet herinneren wanneer je jouw machine voor het laatst hebt schoongemaakt? Doe dit dan gelijk! Het is vaak eenvoudig en reinigingsmiddelen hoeven ook niet duur te zijn.

Wil je weten hoe je een pistonmachine moet onderhouden? Lees deze tips!

4. Geen vers water = bitter kopje koffie!

Zorg dat je elke dag vers water gebruikt. Het is heel belangrijk dat je vers water in je machine hebt zitten, zodat je lekkere koffie kan zetten die niet bitter is. Gebruik bij voorkeur gefilterd water (door een ontkalker te gebruiken bijvoorbeeld). Zo voorkom je dat het water negatief effect heeft op de koffiesmaak.

5. Test verschillende koffiebonen uit

Iedere koffieboon heeft een eigen smaak. Zo zijn er koffiebonen die bitterder smaken dan de ander. Kies daarom eens andere bonen en probeer verschillende soorten uit om erachter te komen welke jouw favoriet is. Kijk bijvoorbeeld naar het type boon. Robusta smaakt wat bitterder dan Arabica. Vind jij een bittere smaak niet lekker? Probeer dan koffiebonen met een light of medium roast. Hoe donkerder de koffieboon gebrand is, hoe bitterder je kop koffie is. Bovendien lost een donker gebrande koffieboon sneller op in heet water. Hierdoor geeft het sneller een intense smaak af. 

Wil je meer weten over de verschillen tussen light, medium en dark roast? Lees dan eens deze blog.