Hoe onderhoud je de pistonmachine in jouw (horeca)zaak?

Hoe onderhoud je de pistonmachine in jouw (horeca)zaak?

Barista’s opgelet! Met goed onderhoud verleng je de levensduur van je pistonmachine. Bovendien zorg je voor goede koffiekwaliteit als je ‘m regelmatig reinigt. Dat betekent dus: happy customers! Geen idee hoe je alles blinkend schoon kan houden? Lees snel verder voor het ultieme onderhoud stappenplan. 

Doekjes: gebruik een kleurcode

Gebruik (gekleurde) doekjes om je koffiemachine tijdens het koffiezetten schoon te houden. Microvezel is ideaal, want dit kan je makkelijk wassen en hergebruiken. Het is van belang om verschillende doekjes te gebruiken. Het is handig om hiervoor met 3 kleuren te werken. Zo raak je nooit in de war en voorkom je kruisbesmetting. Bijvoorbeeld:

Groen doekje voor op de driptray: telkens als je water door de groep flushed, wordt je driptray nat. Door dit consistent weg te vegen, voorkom je vieze kopjes. 

Geel doekje voor de stoompijp: maak het stoompijpje na gebruik altijd gelijk schoon met een (vochtige) doek. Zo zorg je ervoor dat het niet aankoekt. Zet de steamer na gebruik nog een keer aan om te voorkomen dat er oude melkresten in blijven zitten.

Blauw doekje voor de koffiebar: het is belangrijk dat je de doeken voor slechts één doeleinde gebruikt. Ga dus niet met het bardoekje de grond of de machine schoonmaken. 

Donkere theedoek voor de portafilter(drager): Bij elke zetbeurt moet je de portafilter schoon en droog maken. Hiervoor kan je het beste een donkere theedoek gebruiken. Hang deze altijd binnen handbereik op. Je gebruikt ‘m continu! 

Wat is backflushen (blindfilteren)?

Een garantie voor lekkere koffie? De combinatie van goed onderhoud, degelijke koffiemachine, kwaliteitskoffie en vers water. We adviseren daarom om je koffiemachine regelmatig te blindfilteren. Wanneer je dit wekelijks doet heb je veel langer plezier van je espressomachine. 

Zo doe je het: Verwijder het standaard filter uit de portafilter en vervang deze met een blindfilter. Dit is een filter zonder gaatjes. Vul het met een klein schepje reinigingspoeder (zetgroep reiniger) en plaats ‘m in de pistonmachine. Zet hierna de machine een aantal keer aan en uit. Zo spoel je de groepen en leidingen goed door en verwijder je diverse koffieresten en -vetten. Deze handeling blijf je herhalen tot er schoon water uit de uitloop komt. Haal de portafilter uit de machine en spoel deze goed. Vervolgens backflush je de zetgroep nog een paar keer zonder reinigingspoeder. 

Hygiëne is erg belangrijk, dus je moet de machine dagelijks schoonspoelen (backflushen zonder reinigingspoeder). Hiermee houdt je de espressomachine niet alleen schoon, maar voorkom je ook dat er verstoppingen ontstaan.

Belangrijk: portafilters schoonhouden

Het filterbakje kan je uit de portafilter halen om de binnenkant schoon te maken. Aangekoekte oliën geven smaak af en de filterdrager kan ook verstopt raken. Maak het dus elke dag schoon. Aan het einde van de werkdag kan je de portafilter en het filterbakje los van elkaar in een bak met water zetten en een nachtje laten staan. Doe er wat speciaal schoonmaakmiddel in en voorkom dat de portafilter na verloop van tijd van kleur verandert! Spoel het de volgende dag nog even na en je kan starten met koffiezetten! 

P.S. Pas op met schuursponsjes. Dit beschadigt roestvrijstaal. 

Zo vervang je de pistonring van je espressomachine!

In elke halfautomatische koffiemachine zit een rubberen ring die je regelmatig moet vervangen. Dit wordt ook wel een pistonring of groepring genoemd. Een pistonring zorgt voor de afsluiting tussen de machine en de filterdrager. Na verloop van tijd droogt de ring uit en kan er water langs de piston druppelen. De pistonring moet een of twee keer per jaar vervangen worden. Verwijder de douchezeef en wip de pistonring los. Maak de douchezeef even schoon met warm water. Neem de broeikop af met een doek voordat je de nieuwe ring (met de platte kant naar beneden) terug duwt.  

Pistonmachine ontkalken, hoe doe je dat?

Extra lang plezier hebben van je pistonmachine? Vergeet dan niet om ‘m regelmatig te ontkalken! Dit is essentieel voor het koffiegenot, want kalk kan de smaak van koffie verminderen. Bovendien kan kalk je pistonmachine stuk maken. We adviseren om minstens twee keer per jaar de machine te ontkalken. Zo verleng je de levensduur van je machine aanzienlijk!

Niet iedere espressomachine ontkalk je op dezelfde manier. Vaak kan je in de handleiding vinden hoe je het precies moet doen. Over het algemeen ontkalk je een pistonmachine als volgt: 

Stap 1

Koop een ontkalker die geschikt is voor jouw espressomachine. Gebruik nooit azijn, want dit kan je pistonmachine beschadigen.

Stap 2

Leeg het waterreservoir en vul het met de aangegeven hoeveelheid ontkalkingsvloeistof. Vul het aan met water. Raadpleeg de handleiding voor de juiste verhoudingen. 

Stap 3

Plaats het waterreservoir weer in de koffiemachine. Zet een (grote) kom onder de koffie-uitloop en het stoompijpje. Zet de ontkalking in gang door het apparaat te starten. Wacht tot de watertank voor de helft leeg is. Zet dan de machine uit. Na 10 minuten kan de machine weer aan.

Stap 4

Gooi het vuile water weg en vul het reservoir opnieuw met vers water. Laat het water zonder piston door de broeikop lopen. Ook dit vang je op met de kom. 

Stap 5

Vervolgens herhaal je het proces minstens twee keer met vers water (met piston), zodat er geen restjes onkalkingsmiddel in de machine blijft zitten.

Jaarlijkse onderhoudsbeurt

Het is ook mogelijk om je pistonmachine na te laten kijken door een professional. Het reinigen en ontkalken is essentieel voor het perfecte kopje koffie. Wij hechten veel waarde aan een goede koffiekwaliteit. Via Aroma Club kan je een onderhoudscontract aangaan. We geven dan twee onderhoudsbeurten per jaar. Tijdens zo’n onderhoudsbeurt reinigen we het doucheplaatje, vervangen we de pistonring en ontkalken we je espressomachine.