Eerlijkheid smaakt het langst.

Wij geloven dat elke kop koffie smaakvoller wordt,
wanneer we weten dat de hele productiecyclus kan meegenieten.

Aroma Club duurzaamheid cyclus

Circulaire duurzaamheid bij Aroma Club.

1. Vruchtbare grond

De perfecte kop koffie begint onder de grond. Net als bij wijn, heeft de grondkwaliteit namelijk een grote impact op de koffieplant en koffieboon. Hoe gezonder de grond, hoe beter de koffiekwaliteit. Het is dan ook belangrijk dat de grond goed waterdoorlatend en mineraalrijk is. De koffieplant kan het best in de schaduw van de bomen staan. Hierdoor wordt namelijk het rijpingsproces van de koffiebes vertraagt, wat een zeer positieve invloed heeft op de aroma van de koffie.

Helaas is onze invloed op de grondkwaliteit vooralsnog beperkt. Gelukkig kunnen we wel bijdrage aan gezonde natuuromstandigheden. Hoe wij dat doen? Door het Trees for All™ programma te steunen. Want hoe meer bonen, hoe beter de luchtkwaliteit. En een betere luchtkwaliteit is niet alleen beter voor de planeet, maar ook voor de mens én koffieplant.

2. Vitale boeren

Met een duurzame bodem en de juiste koffieplanten zijn we er nog niet. Ook de koffieboeren die zich dagelijks inzetten voor hun koffieplantages moeten hun beroep met passie kunnen uitvoeren.Dit kan alleen wanneer zij een vitaal bestaan hebben. Wat dit inhoudt? Geen financiële stress en goede arbeids- en leefomstandigheden. Deze 3 voorwaarden zijn minstens zo belangrijk voor een goede koffiekwaliteit.

Aroma Club is zeer zorgvuldig in het selecteren van haar koffieplantages. Zo komen onze blends alleen maar van UTZ en/of Fairtrade gecertificeerde plantages.

3. Slim verschepen

De koffiebonen vertrekken vervolgens op een lange reis vanuit Costa Rica, Colombia en Brazilië naar onze branderij in Nederland. Hoewel dit verschepen 'slim' gebeurt, doordat we geen lucht verplaatsen in onze containers, zijn we ons ervan bewust dat containerschepen tot het meest vervuilende transport op onze planeet behoort. En dat steekt. We zien hier op korte termijn geen oplossing voor, behalve dat we ons transport C02 neutraal maken door C02 compensatie via Trees for All™.

4. Neutraal branden & duurzaam verpakken

Aroma Club heeft een C02 neutraal brandproces. Dat houdt in dat we de uitstoot, die vrijkomt bij het branden van onze koffiebonen, volledig compenseren. Dit doen we middels het Cookstove Project™ in Ghana. Wist je al dat 90 procent van de Ghanese bevolking nog op open vuur kookt?

Door het gebruik van deze efficiënte houtskoolovens is 50 procent minder houtskool nodig om te koken. Dat bespaart tonnen CO2 uitstoot per jaar. En dat niet alleen, de kookmethode is ook nog eens veiliger dan koken op open vuur.

5. Duurzaam transport

De distributie van onze koffiebonen zijn we ook aan het vergroenen. Op dit moment zijn we CO2 neutraal door compensatie van de uitstoot. Maar we streven naar een compleet vrij CO2 distributie. Zo worden bijvoorbeeld alle leveringen binnen de ring van de Amsterdam al door fietskoeriers gedaan.

En met onze fulfilmentpartner maken we plannen voor volledig elektrisch transport. Ook hier geldt: in kleine stappen maken we onze duurzaamheidsambitie waar.

6. Consumptie

Ook de consumptie neemt een aanzienlijk deel van de CO2 uitstoot in de koffiecyclus voor zijn rekening. Of liever: voor onze rekening. We streven namelijk naar een volledig klimaatneutrale koffiecyclus. Daarom willen we ook het drinken van Aroma Club koffie zo duurzaam mogelijk maken. Dat doen we bijvoorbeeld door volledig biologisch afbreekbare koffiebekers & suikersticks te gebruiken.

Daarnaast zijn we officieel dealer van een selectie premium koffiemachines. Goedkoop is vaak duurkoop. En duurkoop is niet duurzaam.

7. Zero-waste afval

Afval bestaat niet. Althans, dat is waar we naartoe willen werken. Reduce, reuse, recycle. Hoe minder afval er in het milieu terechtkomt, hoe gezonder onze planeet blijft. En daarmee is de cyclus rond. Want als overal ter wereld de bodem gezond is, heeft iedereen daar profijt van. En voor ons in het bijzonder de koffieplanten.

Maak kennis met onze koffiebonen

Wij branden onze bonen volgens de slow-roast methode. Waarom wij dat doen? Om de smaken en aroma's van de koffiebonen optimaal te benutten. En dat proef je. Daarbij hechten wij grote waarde aan duurzaamheid. Niet voor niets worden al onze koffiebonen dan ook CO2 neutraal gebrand en zijn ze fairtrade, organic & UTZ gecertificeerd.

Aroma Club koffiebonen

Benieuwd naar de mogelijkheden?
Kom langs in onze showroom.

Zij starten onder andere hun dag met Aroma Club koffie