Op zoek naar de perfecte espresso? Investeer in een goede koffiemolen!

Op zoek naar de perfecte espresso? Investeer in een goede koffiemolen!

Jezelf verwennen met de perfecte kop koffie? Espresso, cappuccino of flat white… jouw favoriete koffie komt uit een mooie pistonmachine. Voor de perfecte koffie is een bonenmaler net zo belangrijk als de machine. Misschien nog wel belangrijker! Dit geldt ook voor filterkoffie. Koffie is immers een versproduct. Benieuwd naar de verschillen tussen koffiemolens? Je leest het hier.

Waarom investeren in een eigen koffiemolen?

Een van de belangrijkste investeringen voor barista’s is een koffiemolen. Volgens vele koffiefanaten gaan (hoogwaardige) espressomachines niet samen met voorgemalen koffie. Het voelt misschien als een overbodige luxe, maar gemalen koffie blijft niet lang vers. Sterker nog, gemalen koffie verliest binnen een uur al aroma’s en smaken. Dat is natuurlijk zonde! Wil je echt verse koffie? Gebruik de gemalen koffie direct na het malen en investeer in een goede koffiemolen. 

Welke 3 soorten koffiemolens zijn er?

Wil jij de perfecte espresso of filterkoffie zetten? Dan heb je natuurlijk versgemalen koffie nodig. Hiervoor gebruik je idealiter een koffiemolen. Er zijn diverse soorten bonenmalers. Al deze koffiemolens geven een eigen unieke maling en hebben specifieke kenmerken. Welke koffiemolen je kiest is belangrijk wanneer je een écht lekkere kop koffie wil zetten.

1. Handmolen

Voordelen

Budgetproof koffie malen? Ga voor een handmolen. Dit is een relatief goedkope koffiemolen die vooral geschikt is voor thuis of op reis. Jarenlang was de handmolen onmisbaar in het huishouden, tot de elektrische koffiemolens op de markt kwamen. Je vond de handmolens toen alleen nog in antiekwinkels, op rommelmarkten en musea. Inmiddels zijn koffieliefhebbers weer fan en is de handmolen terug van weggeweest. Heen handmolen is compact en je kan ‘m overal mee naartoe nemen. Je hebt geen stroom nodig. 

Nadelen

Moet jij koffiezetten voor de hele familie of heb je vaak gasten over de vloer? Dan is een handmolen wellicht niet ideaal. Het vergt spierkracht en energie om de bonen te malen. Bovendien maalt het de bonen niet homogeen. Dit betekent dat het niet voor alle zetmethodes geschikt is. Voor handmatige zetmethoden (French press, V60, Chemex) is dit geen probleem, want daarbij heb je juist een grove maling nodig!

2. Elektrische koffiemolen met opvangbakje

Voordelen

Er zijn verschillende soorten elektrische koffiemolens. De gemalen koffie kan via een opvangbak, een doseerunit of een filterdrager vrijgegeven worden. Met een opvangbak maal je koffie voor meerdere zetmethoden zoals filterkoffie, espresso of een cafetière koffie. Bovendien zijn dit soort koffiemolens klein en goedkoop. Ideaal voor thuis dus! 

Nadelen

Werk jij met een pistonmachine? Dan is een koffiemolen met enkel een opvangbak niet echt handig. Je kan de koffie namelijk niet rechtstreeks in je piston malen. Daarnaast is dit type koffiemolen langzamer dan andere elektrische koffiemolens.

3. Elektrische koffiemolen met doseerunit of filterdrager

Voordelen

Als je een pistonmachine gebruikt wil je de koffiebonen heel fijn malen voor de perfecte kop koffie. Een elektrische koffiemolen met een doseerunit of filterdrager kan zeer fijn malen. Je kan de koffie direct opvangen in je piston. Sommige koffiemolens beschikken over een doseerunit. De doseerunit roert de maling om en maakt klontjes fijn. Een doseerunit wordt meestal professioneel gebruikt, want je kan precies instellen hoeveel koffie er moet worden gedoseerd. De koffiemolen is altijd perfect afgesteld. Een koffiemolen zonder doseerunit verliest minder aroma’s en krijgt niet de tijd om muf te worden.

Nadelen

Deze typen koffiemolens zijn duurder dan een handmolen of een molen met opvangbak. Vooral de espressomolens zonder doseerunit zijn een relatief grote investering. Ondanks dat krijg je er wel veel voor terug! Een ‘grind on demand’ koffiemolen is bijvoorbeeld makkelijk instelbaar én je vangt de versgemalen koffie rechtstreeks in je piston op. Dit type koffiemolen heeft een ingebouwde timer met automatische stop functie. Je stelt dus door middel van tijd de hoeveelheid koffiemaling in. Ideaal.