Wat is het verschil tussen americano, long black en lungo koffie?

Wat is het verschil tussen americano, long black en lungo koffie?

Een ‘gewone zwarte koffie’ kan je vandaag de dag geen ‘zwarte koffie’ meer noemen. Er is vast een keer aan je gevraagd of je nou een lungo of een americano bedoeld. En dan heb je ook nog de long black! Ze worden vaak door elkaar gehaald. Niet gek, want deze koffiesoorten lijken veel op elkaar. Toch zijn er wel degelijk verschillen. Vooral de zetmethode en de smaak zijn niet hetzelfde. Benieuwd wat het verschil is tussen de americano, long black en lungo? Lees dan snel verder. 

1. Wat is een lungo?

De naam verklapt het eigenlijk al, want ‘lungo’ betekent letterlijk ‘lang’ in het Italiaans. Deze zwarte koffie heeft een lange doorlooptijd. Een lungo zet je op dezelfde manier als een espresso. Je gebruikt dezelfde hoeveelheid koffie, maar twee keer zoveel water. Je kan de lungo dus ook zien als een ‘uitgerekte espresso’. Het extractieproces duurt tot wel 60 seconden! Het resultaat? Een sterkere smaak met een grotere dosering cafeïne per kop. 

Wanneer je een lekkere lungo wil maken, kan je het beste kiezen voor Arabica koffiebonen. Smooth James is bijvoorbeeld een goede keuze. Hiermee creëer je namelijk de perfecte cremalaag en dus een volle smaak.

2. Wat is een americano?

Een americano bestaat uit een espresso die is aangelengd met (dezelfde hoeveelheid) heet water. Deze koffiesoort is ontstaan tijdens de Tweede Wereldoorlog in Italië. Amerikaanse soldaten vonden de traditionele Italiaanse espresso te sterk en voegden daarom heet water toe. Na de oorlog nam het aantal koffiezaken in de Verenigde Staten behoorlijk toe en werd de americano populair.

Een americano heeft een mildere smaak dan een lungo. De sterkte van een americano is vergelijkbaar met die van filterkoffie. Je kan een americano op verschillende manieren bereiden. Is een 1:1 verhouding te sterk voor je? Voeg dan meer water toe. Het is net wat jij lekker vindt. 

Wil je een goede americano maken? Kies dan voor licht of medium gebrande koffiebonen. Elegant Vesper is bijvoorbeeld passend, want daarmee zet je een milde koffie met een zachte smaak.

3. Wat is een long black?

In de Verenigde Staten wordt het water aan de espresso toegevoegd, maar in Australië en Nieuw-Zeeland doen ze het andersom. Het is sneller en praktischer om de espresso te laten lopen in een glas heet water. Bovendien behoudt je de balans en crema van de espresso, maar is de koffie wel minder sterk. Dit noemen we geen americano, maar een long black. Een long black is dus een omgekeerde americano. Een long black bestaat net als de americano uit 1/2 heet water en een 1/2 espresso.

Wanneer je een long black wil maken, kan je het beste kiezen voor licht of medium gebrande koffiebonen. Elegant Vesper is erg geschikt dankzij de uitgebalanceerde intensiteit en het subtiele karakter.

4. Het verschil tussen een americano, long black en een lungo

Zoals hierboven beschreven zit er wel degelijk verschil tussen een americano, long black en lungo. Die eerste twee soorten lijken ontzettend veel op elkaar. Een long black (Australisch) maak je door espresso aan heet water toe te voegen. Een americano (Amerikaans) maak je door heet water aan een espresso toe te voegen. Een lungo is een espresso die langer is doorgelopen. In Nederland wordt de lungo het meest gedronken. Het grote onderscheid zit ‘m dus in de zetmethode en volgorde van handelingen. Dit zorgt voor een miniem smaakverschil. Bij een americano verdwijnt de koffie in het water en daardoor is het iets bitterder dan een long black. Bij een long black behoudt je een mooiere cremalaag. Bij een lungo stroomt het water langer door gemalen koffie. Het resultaat? Een zwarte kop koffie met een volle body en smaak.

Deze 3 koffierecepten zijn personaliseerbaar. Door meer water toe te voegen maak je de koffie minder sterk. Experimenteer gerust en ontdek je favoriete koffiedrankje!