Het verschil tussen light, medium en dark roast koffiebonen? Wij leggen het je uit.

Het verschil tussen light, medium en dark roast koffiebonen? Wij leggen het je uit.

Koffie wordt vaak ingedeeld op basis van de branding. Het is een van de belangrijkste factoren om de koffiesmaak te bepalen. Online en in de supermarkt vind je diverse soorten roasts. Light roast, medium dark roast, extra dark roast, Italian roast, French roast… En zo nog veel meer. Ben je benieuwd naar het verschil in smaak en wil je weten welke ‘roast’ het beste bij jou past? Lees dan snel verder!

1. Het branden van koffiebonen

Koffie wordt regelmatig beschreven op basis van de kleur van de branding. Het branden van koffiebonen zorgt ervoor dat de kleur en smaak veranderd. Dit varieert van licht naar donker. De termen light roast, medium roast en dark roast komen hier dus ook vandaan. Hoe langer de boon gebrand wordt, hoe donkerder de boon wordt. 

2. Light roast koffiebonen

Kleur: lichtbruin. Smaak: fruitig, lichtzuur en subtiel. 

Hoe lichter de koffieboon gebrand is, hoe meer aciditeit (fruitige tonen) je in de koffie zult herkennen. Met een light roast worden de karakteristieke kenmerken van een bepaalde koffieboon behouden. Een goed voorbeeld is de zogenoemde specialty koffie. Dit zijn hoge kwaliteit arabica bonen vanuit een regio. Deze bonen hebben bepaalde smaakkenmerken die typisch zijn voor die regio. Light roast wordt regelmatig gebruikt voor ‘cuppen’ – het proeven van koffie om kwaliteit en smaakprofiel te bepalen. 

Ben je fan van filterkoffie of een zachte koffiesmaak? Dan past een light roast goed bij jou. 

3. Medium roast koffiebonen

Kleur: (donker)bruin. Smaak: iets bitterder en licht zuur.

De medium roast koffiebonen zijn iets langer gebrand dan light roast koffiebonen. De meeste koffiedrinkers vinden een medium roast er beter uit zien, want de koffiebonen zijn iets donkerder van kleur. Het karakter van de boon blijft nog steeds overeind, maar maakt ook plaats voor meer aroma’s, een vollere body en een licht bittertje. 

Houd jij van een gebalanceerde smaak met een bittere afdronk? Dan is een medium roast ideaal. 

4. Dark roast koffiebonen

Kleur: chocoladebruin. Smaak: bitter, maar vol.

Dark roast koffiebonen zijn gebrand op een hogere temperatuur en meestal voor een langere periode. Hoe donkerder gebrand, hoe meer bitters de koffieboon heeft. Je proeft met name de eigenschappen van de branding en nauwelijks de oorspronkelijke smaakkenmerken. Dark roast koffie is dankzij de stevige body vooral geschikt om espresso mee te maken.

Liefhebber van een krachtige koffie? Dan is een dark roast zoals zeer geschikt voor jou. 

5. Welke branding past bij jou of jouw organisatie?

Naast deze drie standaard roasts, bestaan er ook koffiebonen met een ‘medium dark roast’ of ‘extra dark roast’. Alle stappen in het brandproces zijn cruciaal voor de koffiesmaak. De tijd van het branden, snelheid, temperatuur, brandgraad en de manier van branden hebben allemaal invloed op deze smaak. Je kan als koffiebrander dus alle kanten op! Wij branden bijvoorbeeld al onze koffiebonen volgens de slow roast methode. Zo blijven de smaken en aroma’s optimaal benut, zelfs bij een dark roast.

Welke roast het beste bij jou past, ligt aan je smaakvoorkeur. Nu je weet wat de verschillen zijn kun je makkelijker nieuwe koffies herkennen die jij misschien wel lekker vindt. Onze productrange varieert van een lichte tot een donkere koffiebranding.

Wil je jou werknemers (of klanten) een goede koffiebeleving bieden? Dan is het belangrijk om een toegankelijke koffie te presenteren. Meestal gaat de voorkeur dan uit naar een medium dark roast. Smooth James heeft een veelzijdig karakter met een geweldige crema. Zo zet je zowel een krachtige espresso als een smaakvolle lungo.