Verse melk of topping?

Koffieliefhebbers breken zich vaak het hoofd over waar ze nu het beste gebruik van kunnen maken bij het zetten van een lekker smaakvol kopje koffie. Door de jaren heen hebben heel wat mensen, zowel experts als gewone liefhebbers hun licht laten schijnen op de verschillen tussen het gebruik van verse melk en een topping. Ondanks het feit dat je uiteindelijke keuze altijd voor een groot deel afhankelijk zal zijn van je persoonlijke voorkeur zijn er toch ook enkele niet onbelangrijke verschillen tussen beiden waar je rekening mee zal willen houden.

De bijzondere textuur van een topping

Gebruikmaken van een topping zorgt er niet alleen voor dat je vaak kan genieten van een evenwichtige smaakervaring bij het drinken van je koffie, daarnaast wil het oog natuurlijk ook wat. Het gebruik van een topping zorgt er dan ook voor dat je jouw cappuccino of latte macchiato ten allen tijde van een prachtig laagje schuim voorziet. Wil de barista jouw kopje koffie bovendien graag nog een extra ‘touch’ geven? Dan is dat net even wat eenvoudiger te realiseren door gebruik te maken van een topping dan wanneer er met verse melk wordt gewerkt. Voor velen is dit misschien slechts een detail, maar de presentatie van jouw kopje koffie kan zomaar ook de smaakervaring naar een hoger niveau tillen. Een extra voordeel van kiezen voor een koffiemachine die een melk topping realiseert is dat ze doorgaans net wat eenvoudiger te onderhouden is in vergelijking met machines die werken met verse melk.

De unieke voordelen van het gebruik van echte melk

Bovenstaande informatie spreekt natuurlijk honderd procent in het voordeel van de topping, maar wat met verse melk? Is het dan echt zoveel beter om gebruik te maken van een topping? Het spreekt voor zich dat er ook voor het gebruik van verse melk heel wat te zeggen valt. Door met name cappuccino met echte melk te zetten zal je kunnen rekenen op de werking van de aanwezige eiwitten die zorgen voor een stevig(er) melkschuim. Bovendien zorgt de aanwezige lactose er voor dat er een zoetere smaak kan worden gerealiseerd. Let wel, bij het uitkiezen van het soort melk waar je voor het realiseren van je kopjes koffie gebruik van zal maken is het altijd belangrijk om goed te letten op de verhouding tussen de eiwitten en de lactose. Deze verhouding is namelijk sterk afhankelijk van het type melk waarvoor je kiest. Des te voller de melk is, des te romiger ook de cappuccino zal worden. Bovendien zal je met behulp van verse, volle melk een mooi lobbig melkschuim weten te realiseren.