Verschil tussen een koffie blend en een single origin

Mensen die geïnteresseerd zijn in de verschillende soorten koffie die er op de markt verkrijgbaar zijn zullen ongetwijfeld reeds hebben gehoord van termen als ‘single origin’ en ‘blend’. Er over horen is natuurlijk slechts één ding, want wat is nu precies het verschil tussen deze twee verschillende soorten koffie en welke is er nu de beste? Wij zochten het voor je uit en vertellen je in dit blogartikel alles over het verschil tussen single origin en een koffie blend!

Single origin koffie, gemaakt van één soort koffieboon

Eigenlijk zegt de benaming van dit type koffie het al een beetje uit zichzelf. Een single origin koffie is namelijk koffie welke is gemaakt van één soort boon welke bovendien ook nog eens op één locatie is geoogst. Deze locatie kan in de praktijk over een verschillend karakter beschikken. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat het gaat om een bepaalde locatie binnen een specifieke regio, maar kan er ook sprake zijn van een bepaalde boerderij. Wanneer de koffie in haar totaliteit is geoogst bij een boerderij of een estate wordt ze ook wel eens een ‘single estate koffie’ genoemd. Dit type koffie is in de praktijk vrij zeldzaam, maar beschikt in het merendeel van de gevallen over een werkelijk superieure kwaliteit.

Er wordt wel eens gezegd dat single origin koffie de meest interessante koffie is voor de echte liefhebbers. Dit wordt vaak gedacht omdat er ook enkele zeer bijzondere single origin koffies verkrijgbaar zijn. Deze worden dan bijvoorbeeld uitsluitend geoogst in een erg klein deel van een uitstekende estate. De koffieboer kiest dan uitsluitend die bonen uit van een gebied dat zich kenmerkt door een exceptionele aarde, zon of een ander specifiek element. Naar een dergelijke koffie wordt in de praktijk vaak verwezen als zijnde een ‘micro-lot’ koffie. In principe zijn dit één van de beste koffies die er bestaan.

Een blend, bestaande uit verschillende koffiebonen

Een blend is eigenlijk het tegenovergestelde van een single origin koffie. Dit betekent dat ze steeds is gemaakt van niet één, maar wel van meerdere koffiebonen die dus eveneens afkomstig kunnen zijn uit verschillende regio’s en gebieden. Op een bepaald ogenblik worden de verschillende koffiebonen gecombineerd tot één geheel waardoor er een ‘blend’ ontstaat. De koffiebonen zijn vaak goed gebrand waardoor er sprake is van een uniforme en afgeronde smaak. Een blend koffie is in het bijzonder geschikt om te combineren met melk evenals verschillende zoet- en smaakstoffen. Het is bovendien perfect mogelijk om een kwalitatieve blend gewoon zwart te drinken. Een blend koffie is in principe zeer geschikt om elke dag te drinken. Ze is dan ook zeer lekker met wat melk en suiker en leent zich bovendien ook prima voor met name latte’s evenals cappuccino’s.