
Latte art is een ware hype! Hoe kan je het leren?
Latte art is tegenwoordig een ware hype. Iedereen vindt het dan ook best fijn om een lekkere espresso voorgeschoteld te krijgen waar een mooi patroon in is terug te vinden. Het opgediend krijgen is dan ook werkelijk fantastisch, maar kan je het ook zelf leren? Absoluut! Ondanks het feit dat latte art er op het eerste zicht misschien best complex uit mag zien valt dat in de praktijk eigenlijk best wel mee. Wanneer jij ook geïnteresseerd bent in het leren maken van latte art is het in ieder geval de moeite waard om even dit blogartikel door te nemen!
Het perfecte schuim, de basis voor je latte art
In eerste instantie zal je er uiteraard voor willen zorgen dat je espresso over het perfecte schuim beschikt. Om dit te kunnen realiseren neem je koude melk van ongeveer één graad en giet je deze in een gekoeld kannetje. Vervolgens wordt er gebruik gemaakt van een melkopschuimer om de melk op te warmen. Je zou er voor kunnen kiezen om een handpomp te gebruiken, maar je kan ook kiezen voor een exemplaar welke vast zit aan de espressomachine zelf. Zorg er in ieder geval voor dat de melk niet gaat koken. De perfecte temperatuur is in principe gelegen tussen de 65 en 68 graden Celsius. Op het ogenblik dat er kleine belletjes verschijnen (microschuim) ben je verzekerd van melk welke over een goede kwaliteit beschikt. Let wel, omwille van hygiënische redenen is het steeds aan te raden om de melkopschuimer meteen schoon te maken. Dit kan perfect gebeuren met een vochtige doek.
Het zetten van de perfecte koffie
Een all round heerlijke en aantrekkelijke cappuchino wordt natuurlijk gemaakt met een echte espresso. Beschik je over een espressomachine? In dat geval wordt het aangeraden om gebruik te maken van zo’n zeven à acht gram gemalen espresso. Maak gebruik van een tamper om de espresso aan te drukken en zet redelijk veel kracht (tussen de 15 en 20 kilo druk). Dit kan vergeleken worden met de maximale druk waarmee je een vlakke hand op een tafel kan drukken. Wanneer je met deze aandachtspunten rekening hebt gehouden wordt er een lekker smaakvolle espresso gezet. In principe wordt de perfecte espresso gezet tussen de 21 en 24 seconden. Neemt het zetten iets langer in beslag? Dan zal de espresso net wat zoeter zijn van smaak. Dat hoeft echter niet noodzakelijkerwijs een probleem te zijn.
En dan is er natuurlijk het schenken!
Met bovenstaande is de basis voor je perfecte espresso absoluut gelegd, maar nu komt de afwerking om de hoek kijken. Het schenken van de opgeklopte melk doe je door hoog te beginnen en rustig door te schenken. Het is belangrijk om de straal niet te onderbreken en voldoende snelheid te maken. Onder meer op Youtube zijn een groot aantal video’s terug te vinden van verschillende vormen die gemaakt kunnen worden. In principe is het vooral een kwestie van oefenen om het maken van de mooiste vormen onder de knie te krijgen.
Lukt het toch nog niet helemaal?
Wil het schenken en daarmee ook het realiseren van je latte art toch nog niet helemaal lukken? In dat geval hebben we nog een interessante tip voor jou in petto! Je kan namelijk ook heel wat leuke dingen doen door gebruik te maken van cacaopoeder! Neem hiervoor de dop van bijvoorbeeld een Pringles-bus en snijd er het patroon uit welke je in gedachten hebt. Vervolgens plaats je de dop gewoon op het kopje en strooi je er het cacaopoeder in. Door zelf de nodige creativiteit aan de dag te leggen en je eigen vormen te maken kan je ook op deze manier prachtige latte art realiseren.