Hoe creëer je de perfecte koffie beleving in de horeca?

Vroeger namen mensen op het ogenblik dat ze een bezoekje brachten aan een horecazaak nog vaak genoegen met een standaard kopje koffie. Tegenwoordig verwacht men echter heel wat meer van koffie in de horeca. De koffie die men buitenshuis drinkt moet namelijk alles bevatten waar men ook maar enigszins naar verlangt. Dat is natuurlijk eenvoudig gezegd, maar hoe kan je deze perfecte beleving nu precies realiseren? Wij zochten het voor je uit en hebben enkele cruciale tips verzameld in dit interessante blogartikel!

Zorg voor een kwalitatieve basis voor je koffie

De kwaliteit evenals de smaakbeleving valt of staat eigenlijk reeds met de kwaliteit waar de basis over beschikt. Dit betekent dat je niet alleen rekening dient te houden met het kopen van kwalitatieve en verse koffiebonen, wat bovendien ook te denken van de machine waar gebruik van wordt gemaakt? Een volautomatische koffiemachine produceert namelijk zonder twijfel een smaakvolle koffie, maar voor de meer speciale(re) varianten is het toch mogelijks toch interessanter om te kiezen voor een halfautomaat. Bij dit toestel is het immers mogelijk om zelf te bepalen van hoeveel koffiebonen je nu precies gebruik gaat maken. Kies je voor een halfautomaat? Dan is het wel noodzakelijk om één van je medewerkers op te leiden tot barista.

De niet te onderschatten invloed van de watertemperatuur

Wil je zeker kunnen zijn van een optimale koffie-extractie? Hou dan in het bijzonder rekening met de temperatuur waar het water over beschikt. Deze dient namelijk onder het kookpunt te liggen. Is er sprake van een te hoge watertemperatuur? In dat geval smaakt de koffie eerder bitter. Is de watertemperatuur aan de andere kant te laag? Dan is er sprake van een zure, flauwe of waterige koffie. Overigens is het niet alleen belangrijk om rekening te houden met de temperatuur van het water, ook het soort water is je aandacht waard.

Op het ogenblik dat water wordt verwarmd wordt er namelijk calcium afgezet. Op het ogenblik dat het water niet wordt gefilterd heet dit als gevolg dat er een vernauwing optreedt van de buisjes waar het water doorheen moet stromen. Naast bovenstaande is het bovendien ook zo dat er kalk kan ontstaan in het apparaat waarna je geconfronteerd kan worden met verschillende gevolgen. De koffiemachine zal dan namelijk niet meer de mogelijkheid hebben om het water (afdoende) te verwarmen. Daarnaast zal de koffie-extractie ook niet altijd gelijk zijn en zal het water een laffe nasmaak hebben. Tot slot zal ook de kwaliteit van de crema negatief worden beïnvloed. Het regelmatig ontkalken van je koffiemachine is dan ook steeds een aanrader om de meest optimale smaakbeleving aan je koffie te kunnen geven.

De onmisbare ‘touch’ van een echte barista

Je mag er nog voor kiezen om zo’n kwalitatieve koffiemachine te kopen, ook de persoon die er mee gaat werken zal altijd zijn of haar invloed hebben op het eindresultaat dat wordt gerealiseerd. Wil je dus met andere woorden echt verzekerd zijn van de beste smaakbeleving voor jouw kopje koffie? Dan is het altijd de moeite waard om een ervaren barista in dienst te nemen of bijvoorbeeld één van je personeelsleden een opleiding tot barista te laten volgen.