Is koffie nou wel of niet gezond?

Over het al dan niet gezond zijn van koffie werd door de jaren heen heel wat gezegd en geschreven. Tot enkele jaren geleden waren de meeste mensen het er wel met elkaar over eens dat koffie ongezond is. Onderzoeken die volgden bewezen echter het tegendeel. Sterker nog, zolang je koffie met mate drinkt zouden er zelfs enkele niet onbelangrijk voordelen aan verbonden zijn. Hoe gezond is koffie nu echt? We vertellen het je graag in dit blogartikel!

De werking van bioactieve stoffen in koffie

Onder meer Frank Hu, professor epidemiologie en voedingsdeskundige heeft laten optekenen dat er aan koffie drinken verschillende voordelen toegewezen kunnen worden. Koffie bevat namelijk bioactieve stoffen waaronder de belangrijke antioxidanten welke verschillende positieve invloeden hebben op ons lichaam. Zo zouden deze zorgen voor een zuivering van de aderen, maar daarnaast zou er ook een afname van de cholesterol gerealiseerd kunnen worden en zou er een bescherming kunnen optreden tegen de ziekte van Parkinson. Bovendien zou ook het risico op Alzheimer evenals diabetes en een depressie beperkt kunnen worden.

De invloed van cafeïne op ons lichaam

Cafeïne staat er om bekend het centrale zenuwstelsel van ons lichaam te stimuleren. Dit betekent dat koffie (on)rechtstreeks kan zorgen voor een verbetering van de concentratie, de geheugenfuncties evenals het vermogen om logisch te redeneren. Bovendien zou het drinken van koffie er ook voor zorgen dat onze reactiesnelheid wordt verbeterd en onze hersenen eenvoudiger weten te schakelen tussen diverse taken. Echter, neem je binnen een te korte tijdspanne een teveel aan cafeïne in? Dan schiet het haar doel nagenoeg volledig voorbij en kunnen er zelfs negatieve bijwerkingen de kop opsteken.

Koffie drinken met mate

Net zoals eigenlijk voor alles in het leven geldt is het ook bij het drinken van koffie zo dat het wordt aangeraden om dit steeds met mate te doen. Cafeïne kan op termijn voor mensen een verslavend karakter krijgen waardoor er ontwenningsverschijnselen optreden van zodra ze wegvalt. Daarnaast kan een overmaat aan koffie zorgen voor een toenemende afgifte van het stresshormoon cortisol, iets wat je uiteraard zal willen vermijden. Verder zou een teveel aan koffie drinken een verminderde doorbloeding in de hersenen tot gevolg kunnen hebben. Hierdoor worden minder voedingsstoffen aangevoerd en ook minder afvalstoffen afgevoerd waardoor de hersenen op termijn schade kunnen oplopen. Drink je koffie echter met mate? Dan zal je niet alleen optimaal van elk kopje weten te genieten, daarnaast hoef je ook absoluut geen rekening te houden met een negatieve impact op je lichaam, in tegendeel.